Vysoké hodnoty tukov a zvlášť cholesterolu sú jedným z najvážnejších rizikových faktorov vzniku srdcovocievnych ochorení. V mnohých bodoch pripomína diétu pri chudnutí, pretože diéta pri vysokom cholesterole síce podobne ako redukčné diéty znižuje energetický príjem kalórií, ale ponecháva ho v rozumných hraniciach.
Jedálniček je pestrý, plnohodnotný a vhodný na dlhodobejšie dodržiavanie diétneho režimu. Diéta pri cholesterole je vhodná nielen pre osoby so zvýšenými hodnotami cholesterolu, ale aj ako prevencia pre osoby so sedavými zamestnaniami, ktoré nevyžadujú fyzickú námahu. Primárnym cieľom diéty je predovšetkým zníženie prísunu cholesterolu tak, aby sa v krvi znížili jeho celkové vysoké hodnoty, obzvlášť hodnoty „zlého“ LDL cholesterolu a triglyceridov. Naopak žiadúce je zvýšenie hodnôt „dobrého“ HDL cholesterolu. Diéta pri vysokom cholesterole si tiež kladie za úlohu zníženie celkového podielu tuku na maximálne 30 % v dennej energetickej dávke, prijímanie sacharidov vo vhodnejšej forme polysacharidov a dostatočné prijímanie vlákniny v strave.
Rozumným prístupom je rozdelenie jedál do pravidelných časových intervalov 5-6x denne v menších porciách podľa priloženej tabuľky.
Pitný režim je taktiež dôležitý, preferuje sa čistá voda a čaj pred sladenými nápojmi.
Doporučuje sa taktiež zvýšenie telesnej aktivity, pred silovými a výrazne aeróbnymi aktivitami sa preferuje chôdza – 5000 krokov denne by mala byť norma.